Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn onmisbaar in de bouw?

Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn onmisbaar in de bouw?

In de bouwsector is veiligheid van het grootste belang. Het is een industrie die bekend staat om zijn hoge risico’s, met een groot aantal ongevallen en verwondingen die elk jaar worden gemeld. Een van de belangrijkste manieren om deze risico’s te beperken, is door het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Maar welke PBM’s zijn echt onmisbaar in de bouw? Laten we dat eens nader bekijken.

Veiligheidshelmen

Veiligheidshelmen zijn misschien wel het meest herkenbare PBM in de bouw. Ze zijn ontworpen om het hoofd te beschermen tegen vallende voorwerpen, stoten en elektrische schokken. Volgens een rapport van de Health and Safety Executive waren hoofdverwondingen verantwoordelijk voor 7% van alle verwondingen op bouwplaatsen in 2019, wat het belang van veiligheidshelmen onderstreept.

Veiligheidsbrillen

Veiligheidsbrillen beschermen de ogen tegen rondvliegend puin, stof, chemicaliën en andere gevaren. Ze zijn vooral belangrijk bij werkzaamheden zoals slijpen, boren of werken met gevaarlijke stoffen. Een studie gepubliceerd in het American Journal of Industrial Medicine toonde aan dat oogletsel goed is voor ongeveer 10% van alle bouwgerelateerde verwondingen.

Veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen zijn ontworpen om de voeten te beschermen tegen vallende voorwerpen, scherpe voorwerpen, hete materialen en elektrische schokken. Ze hebben vaak stalen neuzen en zijn gemaakt van duurzaam materiaal om maximale bescherming te bieden. Volgens de National Safety Council zijn voetverwondingen een van de meest voorkomende soorten verwondingen op bouwplaatsen.

Gehoorbescherming

Op bouwplaatsen kan het geluidsniveau vaak oplopen tot gevaarlijke niveaus. Gehoorbescherming, zoals oordopjes of oorkappen, kan helpen om gehoorschade te voorkomen. De World Health Organization meldt dat blootstelling aan hoge geluidsniveaus een van de belangrijkste oorzaken is van gehoorverlies wereldwijd.

Ademhalingsbescherming

Ademhalingsbescherming, zoals stofmaskers of gasmaskers, is essentieel bij werkzaamheden waarbij schadelijke stoffen kunnen worden ingeademd. Dit kan variëren van stof en vuil tot gevaarlijke chemicaliën. De Health and Safety Executive meldt dat ademhalingsproblemen een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn bij bouwvakkers.

PMS’s spelen een cruciale rol

Veiligheid op de bouwplaats is van het grootste belang en PBM’s spelen hierbij een cruciale rol. Of het nu gaat om veiligheidshelmen, veiligheidsbrillen, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming of ademhalingsbescherming, elk van deze items kan helpen om het risico op ernstige verwondingen of gezondheidsproblemen te verminderen. Het is de verantwoordelijkheid van zowel de werkgever als de werknemer om ervoor te zorgen dat de juiste PBM’s worden gebruikt en correct worden gedragen.

Voor meer tips en advies over veiligheid en andere onderwerpen die relevant zijn voor ondernemers, bezoek Tips Ondernemers.

Deel dit artikel op je Socials