Verplicht asbest attest in Vlaanderen

Verplicht Asbest attest in Vlaanderen

Verplicht Asbest attest in Vlaanderen: Wat makelaars moeten weten

Als ondernemer of makelaar die zich bezighoudt met vastgoed in Vlaanderen, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent asbest. In Vlaanderen is het asbest attest een verplicht document dat steeds belangrijker wordt in het vastgoedproces. In dit artikel leggen we uit wat het asbest attest inhoudt, waarom het verplicht is, en hoe het zich verhoudt tot andere belangrijke documenten zoals het EPC attest.

Waarom is het asbest attest verplicht in Vlaanderen?

In Vlaanderen is de aanwezigheid van asbest in gebouwen een belangrijk gezondheids- en veiligheidsprobleem. Bij de verkoop of overdracht van een gebouw moet de eigenaar over een asbestinventarisatie beschikken, ook wel een asbest attest genoemd. Dit is vooral verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen die ouder zijn dan het jaar 2001. Vanaf 2025 wordt deze asbest attest ook verplicht voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. De bedoeling is dat rond 2032 iedere gebouweigenaar over een asbest attest moet beschikken.

Het doel van deze regelgeving is om de blootstelling aan asbest te verminderen en de veiligheid van de bewoners en gebruikers van de gebouwen te waarborgen. Asbest kan, indien verstoord, schadelijke vezels vrijgeven die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Verplicht Asbest attest in Vlaanderen

Het asbest attest en het EPC attest: 2 cruciale documenten voor vastgoedtransacties

Naast het asbest attest is er nog een ander belangrijk document benodigd bij de verkoop van vastgoed in Vlaanderen: het EPC attest. Het Energie Prestatie Certificaat (EPC) geeft informatie over de energieprestatie van het gebouw. Het geeft een indicatie van hoe energiezuinig het pand is, wat niet alleen belangrijk is voor het milieu, maar ook voor de operationele kosten die een koper kan verwachten.

Als koper, onroerend goed investeerder of makelaar is het van cruciaal belang om zowel het asbest attest als het EPC attest in orde te hebben bij de verkoop en aankoop van een pand. Beide attesten spelen een sleutelrol in de transparantie en de bescherming van de koper.

Het verkrijgen van een asbest attest: stappen om te volgen

Om een asbest attest te verkrijgen, moet je een gecertificeerde asbestdeskundige inschakelen die een grondige inspectie van het pand uitvoert. Na de inspectie stelt de deskundige een asbestinventaris op, die vervolgens wordt geregistreerd. Dit wordt het asbest attest genoemd. Voor een asbest inventarisatie kun je in Vlaanderen terecht bij Certifit. Zij regelen alles voor je, van een asbest attest tot een EPC attest en elektrische keuring.

Het is belangrijk op te merken dat een asbest attest geen vervangings- of verwijderingsverplichting oplegt. Het is bedoeld om duidelijkheid te geven over de aanwezigheid van asbest in het pand, zodat de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen.

Als makelaar die zich bezighoudt met vastgoed in Vlaanderen, is het van cruciaal belang om deze regelgeving te begrijpen en te voldoen aan de vereisten voor asbest- en EPC-attesten. Door dit te doen, bescherm je niet alleen de gezondheid en veiligheid van degenen die het pand gebruiken, maar ook de integriteit van je bedrijf en de tevredenheid van je klanten.

Dit is een artikel van Tips ondernemers.

Deel dit artikel op je Socials