Ken je vaste kosten als ondernemer

Ken je vaste kosten als ondernemer

Als ondernemer is het belangrijk om te weten wat je vaste kosten zijn. Dit zijn kosten die je maandelijks of jaarlijks moet betalen, ongeacht hoeveel omzet je draait. Het is daarom belangrijk om deze kosten goed in kaart te brengen en te zorgen dat je hierop kunt besparen waar mogelijk. In dit artikel geven we je tips om je vaste kosten als ondernemer te kennen en te beheersen.

Wat zijn vaste kosten?

Vaste kosten zijn kosten die je maandelijks of jaarlijks moet betalen, ongeacht hoeveel omzet je draait. Dit zijn bijvoorbeeld huur, verzekeringen, abonnementen en salarissen. Het is belangrijk om deze kosten goed in kaart te brengen, zodat je weet wat je maandelijks kwijt bent aan vaste kosten.

Waarom is het belangrijk om je vaste kosten te kennen?

Als ondernemer is het belangrijk om je vaste kosten te kennen, omdat deze kosten een grote invloed hebben op je winstgevendheid. Als je vaste kosten hoog zijn, moet je meer omzet draaien om winst te maken. Door je vaste kosten te kennen en te beheersen, kun je ervoor zorgen dat je winstgevend blijft, ook als je omzet daalt.

Hoe breng je je vaste kosten in kaart?

Om je vaste kosten in kaart te brengen, kun je een overzicht maken van alle kosten die je maandelijks of jaarlijks moet betalen. Hierbij kun je denken aan:

 • Huur
 • Verzekeringen
 • Abonnementen
 • Salarissen
 • Telefoon- en internetkosten
 • Kantoorkosten
 • Belastingen

Als je een overzicht hebt gemaakt van je vaste kosten, kun je bepalen welke kosten noodzakelijk zijn en welke kosten je kunt verminderen of schrappen.

Hoe kun je besparen op je vaste kosten?

Als je je vaste kosten in kaart hebt gebracht, kun je bepalen welke kosten je kunt verminderen of schrappen. Hieronder geven we je een aantal tips om te besparen op je vaste kosten:

 • Vergelijk verzekeringen: Door verzekeringen te vergelijken kun je vaak besparen op je premie. Kijk goed naar de dekking en vergelijk de premies van verschillende verzekeraars.
 • Bespaar op energiekosten: Door energiebesparende maatregelen te nemen, kun je besparen op je energiekosten. Denk hierbij aan het isoleren van je pand, het gebruik van led-verlichting en het plaatsen van zonnepanelen.
 • Verlaag je telefoon- en internetkosten: Door te kiezen voor een goedkopere provider of een ander abonnement, kun je besparen op je telefoon- en internetkosten.
 • Maak gebruik van subsidies: Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor ondernemers. Kijk goed welke subsidies er beschikbaar zijn en maak hier gebruik van.
 • Automatiseer processen: Door processen te automatiseren kun je besparen op personeelskosten. Denk hierbij aan het automatiseren van facturatie, voorraadbeheer en boekhouding.

Conclusie

Als ondernemer is het belangrijk om je vaste kosten goed in kaart te brengen en te beheersen. Door je vaste kosten te kennen, kun je ervoor zorgen dat je winstgevend blijft, ook als je omzet daalt. Door te besparen op je vaste kosten kun je je winstgevendheid vergroten. Maak daarom een overzicht van je vaste kosten en kijk waar je kunt besparen. Door slim om te gaan met je vaste kosten kun je als ondernemer succesvol zijn.

Tips ondernemers

Deel dit artikel op je Socials