Hoe je fondsen kunt werven voor je bedrijf en met investeerders kunt werken

Hoe je fondsen kunt werven voor je bedrijf en met investeerders kunt werken

Als ondernemer is het belangrijk om te weten hoe je fondsen kunt werven voor je bedrijf en met investeerders kunt werken. Of je nu een start-up hebt of een gevestigd bedrijf runt, er komt een moment waarop je extra financiering nodig hebt om te groeien. In dit artikel bespreken we verschillende manieren om fondsen te werven en hoe je met investeerders kunt werken.

1. Crowdfunding

Crowdfunding is een populaire manier om fondsen te werven voor je bedrijf. Bij crowdfunding vraag je het publiek om een bijdrage te leveren aan je project of bedrijf. Dit kan via verschillende platforms zoals Kickstarter, Indiegogo of Oneplanetcrowd. Het voordeel van crowdfunding is dat je niet alleen geld ophaalt, maar ook direct feedback krijgt van potentiële klanten.

Voorbeeld:

Een goed voorbeeld van een succesvolle crowdfunding campagne is die van de Nederlandse start-up Fairphone. Zij haalden in 2013 meer dan 2,5 miljoen euro op via crowdfunding om hun duurzame smartphone te ontwikkelen.

2. Business Angels

Business Angels zijn individuele investeerders die bereid zijn om te investeren in start-ups en kleine bedrijven. Ze investeren niet alleen geld, maar bieden ook hun kennis en ervaring aan om het bedrijf te laten groeien. Het vinden van een Business Angel kan lastig zijn, maar er zijn verschillende netwerken en platforms die je hierbij kunnen helpen.

Voorbeeld:

Een bekende Business Angel in Nederland is Michiel Muller, mede-oprichter van onder andere Picnic en Tango. Hij investeert in verschillende start-ups en heeft een eigen investeringsfonds genaamd ‘The Next Women Crowd Fund’.

3. Venture Capital

Venture Capital is een vorm van financiering waarbij investeerders geld investeren in start-ups en snelgroeiende bedrijven in ruil voor aandelen. Venture Capital investeerders zijn op zoek naar bedrijven met een groot groeipotentieel en zijn bereid om risico’s te nemen. Het vinden van een Venture Capital investeerder kan lastig zijn, maar er zijn verschillende netwerken en platforms die je hierbij kunnen helpen.

Voorbeeld:

Een bekende Venture Capital investeerder in Nederland is HenQ. Zij investeren in software start-ups en hebben onder andere geïnvesteerd in bedrijven als Mendix en SendCloud.

4. Banklening

Een banklening is een traditionele manier om financiering te krijgen voor je bedrijf. Bij een banklening leen je geld van de bank en betaal je dit terug met rente. Het voordeel van een banklening is dat je volledige controle houdt over je bedrijf en geen aandelen hoeft uit te geven. Het nadeel is dat het lastig kan zijn om een lening te krijgen als start-up of klein bedrijf.

Voorbeeld:

Een voorbeeld van een bank die leningen verstrekt aan start-ups en kleine bedrijven is Qredits. Zij verstrekken leningen tot 250.000 euro en bieden ook coaching en begeleiding aan.

5. Familie en vrienden

Een andere manier om financiering te krijgen voor je bedrijf is via familie en vrienden. Dit kan in de vorm van een lening of een investering in ruil voor aandelen. Het voordeel van deze optie is dat je vaak geen rente hoeft te betalen en dat je snel geld kunt ophalen. Het nadeel is dat het kan leiden tot spanningen in persoonlijke relaties als het bedrijf niet goed presteert.

Voorbeeld:

Een voorbeeld van een bedrijf dat is gestart met financiering van familie en vrienden is Tony’s Chocolonely. Zij haalden in 2005 200.000 euro op bij familie en vrienden om hun duurzame chocoladebedrijf te starten.

Er zijn verschillende manieren om fondsen te werven voor je bedrijf en met investeerders te werken. Crowdfunding, Business Angels, Venture Capital, bankleningen en financiering via familie en vrienden zijn allemaal opties die je kunt overwegen. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voor- en nadelen van elke optie en te bepalen welke het beste past bij jouw bedrijf en groeiplannen.

Wil je meer tips en advies voor ondernemers? Bezoek dan Tips ondernemers.

Deel dit artikel op je Socials