Het belang van een sterk bedrijfsplan met business case

Het belang van een sterk bedrijfsplan met business case

Als je een eigen bedrijf wilt starten, is het belangrijk om een sterk bedrijfsplan te hebben. Een bedrijfsplan is een document waarin je beschrijft wat je wilt bereiken met je bedrijf en hoe je dat gaat doen. Het is een belangrijk hulpmiddel om je doelen te bereiken en om investeerders en andere belanghebbenden te overtuigen van de haalbaarheid van je plannen. In dit artikel lees je waarom een sterk bedrijfsplan met business case zo belangrijk is en hoe je dit kunt opstellen.

Wat is een bedrijfsplan?

Een bedrijfsplan is een document waarin je beschrijft wat je wilt bereiken met je bedrijf en hoe je dat gaat doen. Het is een belangrijk hulpmiddel om je doelen te bereiken en om investeerders en andere belanghebbenden te overtuigen van de haalbaarheid van je plannen. In een bedrijfsplan beschrijf je onder andere:

 • Wat je wilt bereiken met je bedrijf
 • Welke producten of diensten je gaat aanbieden
 • Wie je doelgroep is
 • Hoe je je producten of diensten gaat verkopen
 • Wat je verdienmodel is
 • Wat je marketingstrategie is
 • Wat je financiële prognoses zijn

Waarom is een bedrijfsplan belangrijk?

Een bedrijfsplan is belangrijk om verschillende redenen:

 • Het helpt je om je doelen te bereiken: Door je doelen op papier te zetten en een plan te maken om deze doelen te bereiken, vergroot je de kans dat je deze doelen ook daadwerkelijk bereikt.
 • Het overtuigt investeerders: Als je geld wilt lenen of investeerders wilt aantrekken, is een goed bedrijfsplan essentieel. Investeerders willen weten wat je plannen zijn en of deze haalbaar zijn. Met een goed bedrijfsplan kun je investeerders overtuigen van de haalbaarheid van je plannen.
 • Het helpt je om je bedrijf te sturen: Een bedrijfsplan is niet alleen belangrijk bij de start van je bedrijf, maar ook tijdens de groei en ontwikkeling van je bedrijf. Het helpt je om je bedrijf te sturen en om bij te sturen als dat nodig is.

Wat is een business case?

Een business case is een document waarin je de financiële haalbaarheid van je plannen beschrijft. In een business case beschrijf je onder andere:

 • Wat de kosten zijn van je plannen
 • Wat de opbrengsten zijn van je plannen
 • Wat de winstgevendheid is van je plannen
 • Wat de risico’s zijn van je plannen

Waarom is een business case belangrijk?

Een business case is belangrijk om verschillende redenen:

 • Het helpt je om de financiële haalbaarheid van je plannen te bepalen: Door een business case op te stellen, krijg je inzicht in de kosten en opbrengsten van je plannen. Op basis daarvan kun je bepalen of je plannen financieel haalbaar zijn.
 • Het overtuigt investeerders: Investeerders willen weten wat de financiële haalbaarheid is van je plannen. Met een goede business case kun je investeerders overtuigen van de winstgevendheid van je plannen.
 • Het helpt je om je plannen bij te sturen: Als je een business case opstelt, kom je er vaak achter dat bepaalde plannen toch niet zo haalbaar zijn als je dacht. Op basis daarvan kun je je plannen bijsturen en aanpassen.

Hoe stel je een bedrijfsplan met business case op?

Het opstellen van een bedrijfsplan met business case is een proces dat tijd en aandacht vergt. Hieronder vind je een stappenplan:

Stap 1: Bepaal je doelen

Voordat je een bedrijfsplan kunt opstellen, moet je bepalen wat je wilt bereiken met je bedrijf. Wat is je missie en visie? Wat zijn je doelen op korte en lange termijn?

Stap 2: Analyseer de markt

Voordat je een bedrijfsplan kunt opstellen, moet je weten wat de markt is waarin je opereert. Wie zijn je concurrenten? Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de markt? Wat zijn de behoeften van je doelgroep?

Stap 3: Beschrijf je producten of diensten

Beschrijf wat je gaat aanbieden en wat de unieke eigenschappen zijn van je producten of diensten. Waarin onderscheid je je van je concurrenten?

Stap 4: Beschrijf je marketingstrategie

Beschrijf hoe je je producten of diensten gaat verkopen en hoe je je doelgroep gaat bereiken. Welke kanalen ga je gebruiken? Wat is je boodschap?

Stap 5: Maak een financiële prognose

Maak een financiële prognose waarin je beschrijft wat de kosten en opbrengsten zijn van je plannen. Wat is je verdienmodel? Wat zijn de risico’s?

Stap 6: Stel een business case op

Op basis van de financiële prognose stel je een business case op waarin je de financiële

Deel dit artikel op je Socials